41. Kuruluş Yıldönümümüzü kutlarken, Türkiye Denizcilik Sektörünün rehberi olmaya devam ediyoruz

Temmuz ayı itibarıyla son yılların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Dünya genelini etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, ortalamaların üzerinde sıcaklıkların yaşanmasına yol açıyor. Mevsimin ruhuna paralel olsa gerek, dünya gündeminden de sıcak gelişmeler eksik olmuyor.

Yanı başımızda başlayan savaş ikinci yılına girerken, maalesef yakın bir tarihte bitecekmiş gibi görünmüyor, bilakis son günlerde yer yer çatışmaların şiddetlendiğine de şahit oluyoruz. Dünyayı yakından ilgilendiren tahıl anlaşması da malumunuz Rusya’nın tek taraflı kararıyla temmuz ayı itibarıyla sona erdi. Bu kararın hemen ardından Rusya, Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendireceği uyarısında bulundu. Tabii tüm bu olumsuz gelişmelerin doğal sonucu deniz yolu ticareti ve gıda sektörü gelişmelerden menfi yönde etkilendi. Hele Rusya'nın, Ukrayna’nın Tuna Nehri'ndeki tahıl depolarına yönelik saldırıları ve limanlarındaki tahıl altyapısını vurması sonucu korkulan oldu, dünya genelinde buğday ve mısır fiyatları yükselişe geçti.

Geldiğimiz nokta itibarıyla henüz somut bir sonuca ulaşılamazken, temel gıdaya makul fiyatla ulaşabilme konusunda umutların yine Türkiye’ye bağlandığını müşahede ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapmaları beklenen görüşmeden olumlu bir sonuca ulaşacaklarına ve soruna çözüm bulacaklarına yönelik önemli bir beklenti oluştu. Temennimiz inşallah beklentiler gerçekleşir ve tahıl koridorunun yeniden devreye girmesi ile özellikle kuraklık nedeni ile kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya Afrika’nın birçok ülkesi için büyük sorun olan temel gıda ürünlerini temin güçlüğü insani bir drama dönüşmez.

Bu arada, Denizcilik Genel Müdürlüğümüz de Ukrayna ve Rusya Federasyonu’nun Karadeniz limanlarına uğrak yapacak ve anılan limanların bulunduğu kıyıların açıklarında seyir yapacak Türk Bayraklı gemiler için; “Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Kod) Uygulama Yönetmeliği” hükümleri doğrultusunda, “ISPS Kod Güvenlik Seviyesinin” en yüksek güvenlik tedbirlerini içeren seviye 3 olarak belirlendiğine ilişkin önemli bir duyuru yaptı. Bölgedeki gelişmeleri dikkatle takip ederken, iki ülke arasında kalıcı barışın sağlanması konusundaki umutlarımızı hala koruduğumuzu belirtmek isterim.

Ülkemize baktığımızda, seçim sonrası Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yenilenen ekonomi yönetimimizin, arzu edilen hedeflere ulaşılması amacıyla yoğun çabalarını sürdürdüğünü müşahede ediyoruz. Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın, 21 Temmuz Cuma günü, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yaptığı İş Dünyası Temsilcileri ile İstişare Toplantısı'na iştirak ettim. Toplantıda, hazırlık çalışmaları süren Orta Vadeli Program başta olmak üzere ekonomik konularda iş dünyasının beklenti ve önerilerini dile getirdik.

Çok faydalı bir toplantı yaptığımızı söyleyebilirim. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Yılmaz’ın, Başbakanlık DPT Müsteşarlığı’ndan başlayan ve Kalkınma Bakanlığı’na uzanan çok önemli bir ekonomi geçmişi var, sorunlarımızı yakından biliyor ve çözümü noktasında gayretli çalışmalar yürütüyor. Önümüzdeki günlerde makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması yolunda hızla mesafe alınacağına yürekten inanıyorum.

Odamız için Ağustos ayının anlamı büyük… 1982 yılında İstanbul Ticaret Odası bünyesinde sadece bir meslek komitesi olarak faaliyetlerini yürütürken, büyüklerimizin çaba ve gayretleri ile kurulan Odamız, bu yıl 41. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Türk denizcilik sektörünün çatı kuruluşu olan İMEAK Deniz Ticaret Odası, bugün 11 bine yakın üyesi, köklü geçmişiyle ülkemiz denizciliğinin en güçlü temsilcisidir. Odamız kurulduğu günden bu yana savaşlardan, küresel ekonomik krizlere, afetlerden salgınlara kadar birçok tarihi olaya şahitlik etmiş, tüm zor dönemlere rağmen Türk denizciliğinin gelişimine ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamayı sürdürmüştür. Bugün bayrağımız dünya denizlerinde dalgalanıyorsa, bu başarıda Odamızın yadsınamaz katkıları bulunmaktadır. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız, yeni bir Türkiye yüzyılına adım attığımız bugünlerde Deniz Ticaret Odamız, kuruluş misyonuna bağlı, çağın ve zamanın gelişimine ayak uydurarak ama geleneklerinden ödün vermeden Türkiye denizcilik sektörünün rehberi olmaya devam edecektir. Deniz Ticaret Odamızı kuran, Türk denizciliğine büyük hizmetleri geçmiş bütün büyüklerimizi, yöneticilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyor, 41 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu başarı öyküsüne emek veren, katkı sağlayan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Ağustos ayı, şanlı tarihimizde zaferlerle dolu önemli bir aydır. Şüphesiz bunlardan en önemlisi tarihimizin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından birisi olan 30 Ağustos Zaferi’dir. Türk Milletinin, asla ve asla tutsak yaşamayacağını gösterdiği, istiklalini ve istikbalini koruma konusundaki kararlılığını dünyaya ilan ettiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun temelini attığı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın bu yıl 101. yıldönümünü kutluyoruz. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Anadolu’yu yurt yaptığımız Malazgirt’ten Büyük Taarruza ve günümüze kadar uzanan zaferlerimizde vatan topraklarını korumak için hayatlarını feda etmiş tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Kalın sağlıcakla…