Asrın felaketinde yıkılan şehirlerimizin yeniden ihyası büyük önem taşıyor

Hepimizde derin izler bırakan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaklaşık iki ay geçti. “Asrın felaketi” olarak tanımlanan afet sonucunda, bölge genelinde yaklaşık 300 binin üzerinde bina oturulamaz hale geldi, 50 bini aşkın insanımızı kaybettik. Geldiğimiz nokta itibarıyla depremin yıktığı şehirleri bir an önce ayağa kaldırmak, oturdukları yerlerden ayrılmak zorunda kalan insanlarımızı yeniden evlerine, işlerine kavuşturmak, bölgeyi tekrar yaşanır hale getirmek en önemli konu olarak karşımızda duruyor. Şüphesiz hayatın normale dönmesinin en önemli şartı yıkılan konutların yeniden inşa edilmesinden geçiyor.

Bu konuda devletimizin çok gayretli çalışmalarına şahit oluyoruz. Enkaz kaldırma çalışmaları hızla devam ederken bir yandan geçici barınma alanları kuruluyor, diğer yandan kalıcı konutlar için alanlar belirlenip ilk temeller atılıyor. Ancak böyle ağır bir felaketin üstesinden devlet millet el ele vererek gelinebileceğini, iş dünyasının temsilcileri olarak bizlere de büyük görevler düştüğünü hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor.

Deniz Ticaret Odamız ve Denizcilik Sektörümüz afetin meydana geldiği ilk günden itibaren çok önemli bir refleks göstermiş, tüm imkanlarıyla bölgeye yardıma koşmuştu. Kalıcı konutların inşası konusunda da denizcilik sektörü olarak güçlü bir şekilde destek vermek istediğimizi müteaddit defalar dile getirmiştim. Çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) başlatacağı kalıcı konut kampanyasında son aşamaya gelindi. Kampanyanın koşulları bu yazı kaleme alındığı tarih itibarıyla henüz belli olmamakla birlikte çok kısa bir süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacak. Denizcilik sektörümüzün geçmişte olduğu gibi ülkemiz için sorumluluk üstlenmeye devam edeceğine, bu büyük afetin yaralarının sarılması için bu kampanyaya var gücüyle destek vereceğine inanıyorum.

Yine malumunuz Yönetim Kurulu olarak 2023 yılında tüm kaynaklarımızı deprem yardımlarına yönlendirmeyi planladığımızı mart ayı Meclis toplantımızda açıklamış, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıldönümü etkinlikleri ile eğitim yardımlarını istisna tutmuştuk.

Bu çerçevede Mart ayında İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde mevcut simülatörlerin modernizasyonunun yerli ve milli yazılım firmasından karşılanmasına ilişkin sözleşme yapıldı, Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulumuzun simülatör ihtiyaçları kapsamında tedarik edilen simülatörlerin açılış töreni icra edildi, İstanbul’da mevcut 5 okul tarafından kullanılan Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait filika ve mataforası SOLAS’a uygun olarak yenilenerek okula teslim edildi. Ayrıca Odamız ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Vakfı arasında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Eğitim Binası İnşaatına Yönelik Şartlı Bağışa İlişkin protokol imzalandı. Oda olarak imkanlarımız ölçüsünde denizcilik eğitimine katkı vermeye devam edeceğimizi belirtmek isterim.

Mart ayında Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın (TÜDEV) 2022 Yılı Olağan Genel Kurulu’nu, Tuzla’da Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) Hazırlık Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirdik. Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın, Vakıf Senedi değişikliğinin ardından gerçekleştirilen ilk seçimli Genel Kurul’da, TÜDEV Yönetim Kurulu’nun oluşturulmasında Deniz Ticaret Odasının teklif ettiği üye sayısı 3’ten 6’ya çıkarılıp, 9 asıl üyeden 6’sının DTO tarafından aktif Meclis üyeleri arasından belirlenmesi sağlandı. Diğer taraftan kalan üç Yönetim Kurulu Üyesi de yine DTO’nun aktif Meclis üyeleri arasından aday gösterildiği için netice itibarıyla TÜDEV’in şu anki 9 Yönetim Kurulu Üyesinin tamamı Odamız Meclis üyeleri arasından belirlenmiş oldu. Bu konuda gösterilen teveccühe teşekkür ederim.

Turizmde ülkemizin en önemli fuarlarından birisi olan ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi İstanbul'da 8-11 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan, ancak deprem felaketi nedeniyle ertelenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) 12-15 Nisan 2023 tarihlerinde yapılacak. Fuara, Antalya, Bodrum, Fethiye, Marmaris şubelerimiz ile 8 No’lu holde yer alacak Odamız standında katılım sağlayacağız.

Bu arada, Odamızın önemli organizasyonlarından biri olan ve 2-5 Mayıs 2023 tarihleri arasında Viaport Fuar Alanı Tuzla'da gerçekleştirilmesi planlanan Exposhipping Expomaritt İstanbul, 17. Uluslararası Denizcilik Fuarı, Viaport Fuar alanının işletmeye kapatılarak yıkım kararı alınması sebebiyle ertelenmek durumunda kalmıştı. Alternatif yer arama çalışmaları kapsamında kentimizin Anadolu yakasında gerekli şartlara sahip bir fuar alanı bulunmaması da dikkate alınarak, söz konusu fuarın 11-14 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezinde yapılması konusunda karara vardığımızı belirtmek isterim.

Nisan ayı mübarek günlere ev sahipliği yapıyor. 17 Nisan’da Kadir gecesini idrak edeceğiz, hemen ardından 21 Nisan’da Ramazan Bayramı’nı kutlayacağız. Mübarek gece ve Bayramın kalplerimize huzur, işlerimize bereket, ailemize, ülkemize ve İslâm âlemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ramazan Bayramı’nın son günü olan 23 Nisan’da, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 103. yıldönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacağız. Kurtuluş savaşımızın Başkomutanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, çocuklarımızın bayramını kutluyorum.