Doğru hedeflere odaklanmanın büyük önem taşıdığı bir dönemden geçiyoruz

Büyük umutlarla adım attığımız 2023 yılının ilk ayını geride bıraktık. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, jeopolitik gerginlikler ve küresel enflasyonun tarihi yüksek seviyelere ulaştığı son dönemin en zor senelerinden olan 2022’den taşıdığımız sorunların düzelmesine yönelik bir emareye henüz şahit olamadık.

Küresel siyaset ve ekonomi düzeninin her gün bir yenisi ortaya çıkan krizlerle derinden sarsıldığı bir dönemde bu durumun bir anda bitmesini beklemek de çok gerçekçi değil, ancak doğru hedeflere odaklanmanın ve bu yolda ilerlemenin büyük önem taşıdığı günlerden geçtiğimizi söyleyebiliriz.

Küresel ekonomideki istikrarsızlığa paralel küresel deniz ticaret hacmi geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,3 azalarak 11 milyar 983 milyon ton olurken, uluslararası ticaretin yüzde 85,1'inin denizyolu ile gerçekleştiği kayıtlara geçti. Ne olursa olsun deniz taşımacılığı, uluslararası ticaretin temel taşıdır. Yakın zamanda yaşadığımız pandemi ve son olarak Ukrayna’daki savaş, deniz taşımacılığının stratejik önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Geriye dönüp tarihe baktığımızda da deniz ticaretinin ne kadar büyük bir güç faktörü olduğunu gösteren sayısız örnekleri görmek mümkündür. Denizcilik ekonomisinin, küresel ekonomik kalkınmanın önemli bir aracı olduğu açıktır.

Tüm bu gerçekler ışığında Türk sahipli ve Türk bayraklı ticaret filomuzu geliştirip, büyütmek, yeşil dönüşüm için ortaya konulan regülasyonlara uyumlu bir filoya sahip olmak stratejik hedefimiz olmalı ve bu hedefin devlet politikası olarak benimsenmesi gerekmektedir. Bu noktada denizcilik sektörümüzün önümüzdeki dönemde uluslararası rekabetten olumsuz etkilenmemesi için devletimizle el ele vererek hareket etmenin önemini bir kez daha vurgulamak isterim.

Deniz Ticaret Odamızın çatısı altında ocak ayında da faaliyetlerimize hız kesmeden devam ettik. Ocak ayı Meclis Toplantımızda Ticaret Bakanımızı, Sayın Mehmet Muş’u ağırladık. Hakikaten bakanımız kendine has üslubu ile büyük bir içtenlikle sorularımızı yanıtladı, sorunların çözümü noktasında ilgili genel müdürlerine görevler tevdi etti. Sayın Mehmet Muş’a toplantımıza tefrişlerinden dolayı bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Ocak ayında sektörümüzün geleceğini ilgilendiren önemli toplantılar Ankara’da yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Bakanlığı’nın düzenlediği 12’nci Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında sektörümüzün geniş bir bölümünü kapsayan Gümrük, Denizyolu Ulaşımı, Kent İçi Ulaşım, Lojistik, Su Ürünlerive Turizm Özel İhtisas Komisyonlarının çalışmalarına Odamızca iştirak edildi. Nisan ayında sona erecek bu çalışmalar ülkemizin 2024-2028 yıllarını kapsayacak 12’nci Kalkınma Planı’na önemli girdi sağlayacak. Bu toplantılar vesilesiyle 12’nci planda sektörümüz için önemli olacak konuları gündeme getirme fırsatı bulduk.

Yine Ocak ayı içerisinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında “İstanbul Deniz Limanları Güvenlik ve Değerlendirme Toplantısı”na katıldım. İstanbul Mülki İdaresi’nin değerli yöneticilerine denizcilik sektörü hakkında bilgilendirme imkânı bulduğum toplantıda, İstanbul limanlarının güvenliğiyle ilgili istişarede bulunduk.

Ocak ayı itibarıyla mübarek üç ayların manevi iklimine girmiş bulunuyoruz. Üç ayların ilk kandili Regaip Kandili’ni kutladık, şubat ayında Miraç Kandili’ni idrak edeceğiz. Mübarek günlerin ülkemize, İslam Alemi’ne birlik, beraberlik ve huzur getirmesini temenni ediyorum.

Kalın sağlıcakla…