Sivil Bahriyemizin Amiral Gemisi Deniz Ticaret Odamız 40. Yaşını Kutluyor

Odamız için Ağustos ayının anlamı büyük… 1982 yılında, İstanbul Ticaret Odası bünyesinde sadece bir meslek komitesi olarak faaliyetlerini yürütürken, büyüklerimizin çaba ve gayretleri ile kurulan Odamız, bu yıl 40. kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Tam tamına 40 yıl önce faaliyetlerine başlayan Odamız, sektörün her alanda gelişip serpilmesine öncülük etti, bugünkü duruma gelirken birçok yapı taşının örülmesinde en büyük katkıyı sağladı.

Sivil Bahriyemizin Amiral Gemisi olan Deniz Ticaret Odası’nın kurulması sektörümüz için bir dönüm noktası oldu. Bu dönüm noktası, denizcilikte kurumsallaşmanın ve sektör olarak kabul görmenin önünü açmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada; Türk Denizciliği, 31,2 milyon DWT’lik filosu, yıllık 4,65 milyon DWT üretim kapasiteli 84 tersanesi, toplamda yaklaşık 550 milyon ton yük elleçleyebilen limanları ve sektörün diğer tüm unsurları ile kol kola ülkemizin “Denizci Millet, Denizci Ülke” hedefi doğrultusunda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Son yıllarda büyük bir ivme yakalayan Savunma Sanayi projeleri de hem ulusal ihtiyaçlarımız hem de ihracat bakımından sektörde önemli bir yer tutmakta, yan sanayi açısından da yeni imkanlar yaratmaktadır. Ülkemiz, askeri deniz kuvveti olduğu bilinen 162 ülke içinde bir savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, proje ve inşa kontrolünü ve idamesini gerçekleştiren 10 ülke arasında yer almaktadır.

Deniz Ticaret Odamızı dünyadaki benzerlerinden ayıran bir başka önemli özellik de Türkiye’de ekmeğini denizden çıkaran herkes, armatörü, tersanecisi, limanı, balıkçısı, marinası, eğitim kurumları Odamız bünyesinde bir araya gelebilmiş ve kendini ifade edebilmiştir. Başlangıçta sadece İstanbul Deniz Ticaret Odası olarak kurulan Odamız, faaliyetlerini giderek artan etkinliklerle sürdürmüş, Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerimizi ve daha sonra da Ege ve Akdeniz’i ve nihayet Mayıs 1989’da Karadeniz’e kıyısı olan illerimizi kapsayacak şekilde genişletilerek, “İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası” adını almıştır.

Odamız bugün kuruluş misyonuna bağlı, çağın ve zamanın gelişimine ayak uydurarak ama geleneklerinden asla ödün vermeden Türkiye denizcilik sektörünün rehberi olmaya devam etmektedir. Biz denizciler, geleceğimizi içinde yaşadığımız toplumun ve dünyanın geleceğinden ayrı düşünmüyoruz. Damarlarımıza işleyen memleket sevgisiyle ülkemize faydalı olmaya çalışırken, müreffeh bir Türkiye için gayret sarf ediyoruz. Geçmişimizden aldığımız güç ve geleceğe olan inancımızla denizciliğimizi dünyada hak ettiği seviyelere ulaştırmak için var gücümüzle uğraş veriyoruz.

Bu duygularla Deniz Ticaret Odamızı kuran, Türk denizciliğine büyük hizmetleri geçmiş, bütün büyüklerimizi, yöneticilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum. 40 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu başarı öyküsüne emek veren, katkı sağlayan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Odamızın geçen 40 yılda oluşturduğu bilgi, birikim ve tecrübeyle gelecek nesillere de örnek olacağından ve bu güzide kurumun aynı istikamette ilelebet hizmet vermeye devam edeceğinden hiç kuşku duymuyorum.

Türk denizciliğini arzu edilen noktalara taşımanın en önemli yolunun iyi yetişmiş, iyi eğitim almış, akıllı ve parlak gençlerden geçtiğinin bilinciyle kurduğumuz göz bebeği eğitim kurumumuz Piri Reis Üniversitesi de her geçen yıl artan başarı grafiğiyle göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2022 sonuçlarına göre, vakıf üniversiteleri arasında geçen sene 9. sırada olan Üniversitemiz, bu yıl yükselerek 5. sırada yer aldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercihlerinin yapıldığı bugünlerde Piri Reis Üniversitemizin, yeni kayıt döneminde öğrencilerden büyük ilgi göreceğine ve kontenjanlarını dolduracağına içtenlikle inanıyorum.

Ağustos ayı şanlı tarihimiz açısından da önemi büyük bir aydır. Tarihimiz boyunca Malazgirt Zaferi’nden bu yana birçok önemli zaferler kazandığımız bu ayın en önemli zaferlerinden birisi şüphesiz İstiklalimizi ilan ettiğimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu açtığımız 30 Ağustos Zaferi’dir. Bu yıl 100. yıldönümünü kutlayacağımız 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal mücadelemiz ve vatan uğruna canlarını feda eden tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.

Kalın sağlıcakla…