• Anasayfa
  • |
  • 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız Kutlu Olsun…

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız Kutlu Olsun…

Malumunuz 1 Temmuz tarihinin "Biz Denizciler" için önemi çok büyük… 1 Temmuz 1926 tarihi, 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasanın yürürlüğe giriş tarihidir ve 1935 yılından beri bayram olarak kutlanmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1923 yılında Lozan Antlaşması ile kapitülasyonları yürürlükten kaldırmış, üç yıl sonra 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkındaki Kanun” ile deniz alanlarında yapacağı her türlü ticari faaliyette bağımsızlığını ilan etmiştir. Böylece hem denizcilik alanında ekonomik büyümenin önü açılmış, hem de bu alanda çalışacak Türk vatandaşlarının hakları korunmuştur. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı vesilesiyle yeni nesillere denizciliği tanıtmak ve sevdirmek, genç yaşta denize ve denizciliğe gönül vermelerini sağlamak bizlerin görevi olmalıdır. Bu kapsamda sadece yılda bir gün için değil yıl boyu sürdürülecek etkinliklerle denizcilik ülkemizin gündeminde tutulmalıdır. Başta denizciliği Türklere büyük ülkü olarak gösteren Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ömrünü denizciliğe hizmet ederek geçirmiş ve ebediyete intikal etmiş tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm denizcilerin ve halkımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.

Haziran başı itibarıyla yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesinin açıklanmasıyla birlikte ülkemizin çok önemli bir gündem maddesini artık geride bırakmış olduk. 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki yeni kabineyi tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Seçim döneminin geride kalmasıyla ekonomi ülkemizin en önemli gündem maddesi oldu. Geçen bir aylık süreçte enflasyonla etkin mücadele, ülkemizin güven ve istikrar içinde büyümesi için yoğun çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Haziran ayında Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Sayın Ömer Bolat ve kurmaylarının TOBB’u ziyareti vesilesiyle Yönetim Kurulu olarak bir toplantı yapma imkanımız oldu. Sayın Bakanımızla TOBB üyelerinin taleplerini istişare ettik, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve tempolu büyümesi için görüşlerimizi paylaştık ve birlikte yapılabilecek çalışmaları değerlendirdik. Toplantı sonunda yeni ekonomi yönetimimizin ülkemizde finansal istikrarını pekiştirecek, ekonomimizin rekabet gücünü artıracak adımları atma konusundaki kararlılıklarını müşahede etme fırsatı bulduk.

Haziran ayında deniz turizmi ile iştigal eden üyelerimize yakından ilgilendiren “Deniz Turizmi Yönetmeliği Uygulama Tebliği”, 10 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile mevcut kırk madde sadeleştirilerek, otuz maddeye indirilirken, Deniz Turizmi Tesis ve Deniz Turizmi Araç İşletme Belge Başvurusunda İstenilen Belgelere ilişkin usul ve esaslar ile belgelendirme işlemlerine ilişkin aranacak nitelikler, başvuruların değerlendirilmesi, 39 metre üstü yabancı bayraklı ticari deniz araçlarının faaliyet ve seyir izinleri ile günübirlik deniz turizmi kurullarının isminin “Deniz Turizmi Kurulu” olarak değiştirilerek yetkileri belirlendi. Söz konusu Tebliğ değişikliği neticesinde uygulama kaynaklı sektörümüze sorun teşkil edebilecek konuları yakından takip ediyor, ilgili Bakanlıklar nezdinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Geçtiğimiz ay, Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Arasında “Dinamik Konumlandırma (DP) Simülatör Eğitimlerinin Nautical Instiute (NI) Akreditasyonlu ve Sertifikalı Olarak Yerlileştirilmesine Yönelik Protokol”, Ankara’da imzalandı. Protokol ile TPAO, PRÜ’nün

DP Başlangıç ve DP Simülatör eğitimleri verecek şekilde altyapısının hazırlanmasında destek sağlarken, üniversite ise adı geçen eğitimleri NI akreditasyonlu ve sertifikalı bir şekilde TPAO personeline ve bağlı şirketlerin personeline ücretsiz olarak verilmesini sağlayacak. Üniversitemiz eğitim yetkinliğinin artmasına vesile olacak bu önemli protokolün hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Haziran ayında önemli fuar organizasyonlarından biri olan ve Oslo’da düzenlenen, Nor-Shipping 2023 Uluslararası Gemicilik Fuarı’nı ziyaret ettik. Temaslarımız çerçevesinde Norveç Armatörler Birliği yetkilileriyle görüştük, Oslo Büyükelçiliğimizde düzenlenen resepsiyona katıldık. Fuar vesilesiyle IMO Genel Sekreterliği için aday olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Büyükelçimiz Sayın Suat Hayri Aka ile de bir araya gelme fırsatı bulduk. Gemi ve ekipman ihracatımızın yaklaşık üçte birlik bölümünü gerçekleştirdiğimiz Norveç’teki bu fuarda, Türk gemi inşa sanayinin geldiği noktayı görmekten büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.

Temmuz ayında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 7’nci yıl dönümünü idrak edeceğiz. 15 Temmuz’da demokrasi ve özgürlüğümüze kastedenlere karşı dimdik durarak vatanı ve bayrağı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyor, yüce Rabbimden milletimize bir daha böyle ihanetler ve acılar yaşatmamasını temenni ediyorum. Kalın sağlıcakla…