Burası Türkiye, Burada İş Var
Çok yoğun gündemli bir ayı geride bıraktık. Yoğun bir koşuşturmaca ile şubat ayında sektörümüz için de önemli gelişmeler yaşandı. Öncelikle TÜDEV sivil bahriyemiz için çok önemli bir kurum niteliğinde. TÜDEV’de bir bayrak değişikliği yaşandı ve yapılan olağan genel kurulda benim başkanlığımda yeni bir yönetimle görevi devraldık. TÜDEV’in kuruluşundan bu yana emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Genel kurulda yapılan konuşmalarda birlik beraberlik mesajları verilmesi benim için son derece önemliydi. Çünkü biz göreve geldiğimizden bu yana en çok hassasiyet gösterdiğimiz konu sektörümüzdeki birlik ve beraberlik vurgusudur. TÜDEV’in Genel Kurulu’nda da herkesin ortak arzusunun bu olması benim için hem sevindirici, hem de önemliydi. Bu bayrağı daha yukarıya taşımak için elimizden gelen azami çabayı göstereceğiz.
Ocak ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde gerçekleşen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nın ikincisi Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak başkanlığında yapıldı. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen şuraya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile diğer bakanlıkların bakan yardımcıları katıldı. Toplantıda 61 sektör meclisi temsilcisi söz alarak, sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu. Şuraya bine yakın iş insanı katıldı.
Birinci şuranın devamı niteliğindeki bu önemli Şura’da denizcilik sektörünün öncelikli çözülmesi gereken sorunları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdim. Bu sunumda bir öncekinde olduğu gibi başta, Kuzey Avrupa’daki yabancı bankaların Türk bankalarının verdiği teminat mektuplarını kabul etmemelerinin yanı sıra sektörün öncelikli sorunu haline gelen, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda gemi kaynaklı deniz kirliliği için getirilen idari para cezalarının gemilerin grostonuna göre değil; kirliliğin, miktarına göre verilmesi konusu, limanlarımızın ve gemi acentelerimizin yaptıkları hizmetler karşılığında bu hizmetlerin döviz kazandırıcı faaliyet sayılması, Koster Yenileme Projesi’nin hayata geçirilmesi, marinalarımızın kira bedelleri ve Taşucu Limanı’nın yeni bir modelle özelleştirmesinin yapılması neticesinde ekonomimize kazandırılması konularını içeren bir sunum yaptım. Bu sorunlarımızın en kısa zamanda çözüleceğine inanıyoruz.
Bir önceki TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, yeni istihdam seferberliği başlatılması çağrısında bulunmuştu. Bu ikinci şurada, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanımızın bu istihdam seferberliği çağrısına yönelik ilk adımı atarak kampanyayı; “Burası Türkiye, Burada İş Var” sloganıyla başlattı. Bu kampanyanın yaygın şekilde tanıtılması ve en geniş katılımın sağlanması için TOBB olarak 81 ilde ve 160 ilçede tanıtım çalışması yapılacak. Geçmişte olduğu gibi, bu kampanyaya biz Deniz Ticaret Odası olarak her türlü desteği vereceğiz. Bu konuda denizcilik sektörümüzün geçmiş yıllarda olduğu gibi 2019 yılında da gereken hassasiyeti göstereceğinden hiç kuşkum yok.
Seçim öncesi ‘sorunları sahaya giderek yerinde tespit edeceğiz’ sözünü yerine getirmeye devam ediyoruz. İskenderun, İzmir ve Aliağa şubelerimizi ziyaret ederek sektörle bir araya geldik, sorunları dinledik ve notlarımızı aldık. Bunun yanında bölgelerde kurum ve kuruluşlara da ziyaretler gerçekleştirdik. Sorunların çözümü konusunda gerekli çalışmaları hemen başlattık. Bu ziyaretlerimiz ve yerinde sorunların tespiti çalışmalarımız devam edecek. Diğer şubelerimize de aynı ziyaretleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Akreditasyon Kurulu Başkan Faik Yavuz’un katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu’nda Akreditasyon Sertifika Töreni gerçekleştirildi. Bu törende Fethiye ve İskenderun Şubelerimiz “TOBB’un Akreditasyon Sertifikası’nı” aldılar. Her iki şubemizi de kutluyorum. Bu çıtayı daha da yükseklere çıkaracağımıza inanıyor, şubelerimizin başarılarının devamını diliyorum.
Göreve geldiğimizden bugüne kadar, her alanda en iyi hizmeti vermeye gayret ediyoruz. Bu hizmetlerimizi de Odamızın resmi yayın organı olan ‘Deniz Ticareti Dergisi’ aracılığıyla siz değerli üyelerimize ve denizcilere ulaştırıyoruz. Dergimizde yaptığımız bazı değişikliklerle birlikte çok olumlu tepkiler aldık. Bu değişikliklerimiz aşamalı olarak devam edecek. Bu sayımızda “Akademik Bakış” diye bir köşe başlattık. Bu köşeyi Piri Reis Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve onun yönlendirdiği değerli hocalarımız hazırlayacak. Bir diğer yenilik ise, dergimizde düzenli olarak ulusal medyada köşe yazarlığı ve ekonomi programları yapan isimlerin dergimize katkı yapacak olmaları. Bu sayımızda Türkiye Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı ve TGRT Ekonomi Müdürü Celal Toprak’ın bir makalesi yer alıyor. Yapacağımız yenilikleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Sizlerden de derginize sahip çıkmanızı ve destek olmanızı istiyoruz. Ayrıca dergimizde görmek istediğiniz konuları da yayın kurulumuzla paylaşabilirsiniz. Bir sonraki sayıda buluşmak dileğiyle yolunuz açık ve aydınlık olsun, Allah selamet versin…